Skånsom diett à la 1974
Det interessante med legevitenskapen er at den absolutte sannhet skifter med veldig korte mellomrom. Alle kan være enig om at \»sannheten\» om forskjellige behandlingsmetoder kan endres raskt. Etter en tid med veldig hyppig avføring med blod og slim, satte legen min meg på diett; fiskeboller uten kraft og loff…
Kjøpte en boks fiskeboller forleden. Måtte rekonstruere et bilde av denne \»skånsomme dietten\». Den var ikke fristende midt på 70-tallet! Å spise denne maten – om det kan kalles det – er ikke mere fristende nå, enn da jeg fikk dietten foreskrevet:-) Men som sagt; tidene forandres seg
En god beskrivelse av ulcerøs colitt finner du på siden bramat.no. De skriver blant annet;
Karakteristisk for sykdommen er at man veksler mellom perioder med aktiv betennelse, og perioder med remisjon (forbedring).
Symptomer på UC er diaré (ofte med blod og slim), mavesmerter med luftdannelse og ubehag, feber, vekttap, anemi og slapphet. Ledd og ryggplager kan også forekomme.
Fokus på ernæring er viktig ved UC for å unngå eller behandle underernæring eller mangel på enkelte næringsstoffer. Ernæring er også viktig for å forebygge osteoporose, og for å sikre optimal vekst og utvikling hos barn som har UC.
Nå anbefaler legene litt mer variert kost – og godt er det. Fiskeboller og loff er oppskrytt. Bramat.no skriver videre:
Det viktigste er at du forsøker å spise så variert som mulig, og at du prøver å unngå for stor vektnedgang i perioder med aktiv betennelse.
Tilskudd av omega-3 kan bidra til å dempe betennelse, så ta gjerne tran eller omega-3 kapsler i tillegg til å spise fisk hvis det ikke gir deg ubehag.
Det er en del som tyder på at løselig fiber fra frukt og grønnsaker kan gjøre perioden mellom hver aktive betennelse lengre. Spis derfor gjerne en del frukt og grønnsaker hvis det ikke har noen negativ innvirkning på dine symptomer.
I dårlige perioder med mye diaré bør du prøve å drikke mye for å erstatte væsketapet. Drikk gjerne drikker som inneholder både salter og sukker ettersom dette tas lettere opp i tarmen, for eksempel eplejuice blandet med farris, buljong, svak te med sukker og litt salt, eller sportsdrikker.
Prøv å spis så variert som mulig, og prøv gjerne stivelsesrik mat som kan virke stoppende, slik som pasta, ris, lyst brød, kokt gulrot, banan, og revet eple.
Hvis du bruker kortison, bør du ta et ekstra tilskudd av kalsium (500-1000 mg avhengig av mengde kalsium som fås gjennom maten) og vitamin D ettersom kortison fører til at kalsium ikke tas opp og utnyttes i tilstrekkelig grad i kroppen.
\»Pasta, ris, lyst brød, kokt gulrot, banan og revet eple\»? WOW! Det er nesten slik at jeg skulle ønske at jeg var syk nå istedet… Tror ikke at dietten jeg fikk hadde noen god virkning. Noen år etter veide jeg 49(!) kg – men det skal jeg komme tilbake til i neste innlegg.
Bildet av fiskebollene ble tatt for noen dager siden. Jeg spiste to. Resten gikk i søpla. Det er stygt å kaste mat; men jeg vet ikke om denne \»skånsomme\» dietten er verdt å kalle mat?
Er din bedrift eller forening klar for en foredragsholder med et positivt og humørfylt skråblikk på livets utfordringer; ser du mer om meg på talerlisten.no
Sigrunn Reitan
juni 7, 2018 @ 4:34 pm
Jeg begynte på sykepleien i 1974 og husker kostrådene fra den gang. De var nok erfaringsbasert og godt ment. Flott at det er blitt endrinng, men så er det gått over 40 år og mye forskningsbasert kunnskap publiseres😄. Bra at du fikk et bedre liv etter operasjon.
Steinar Husby
juni 7, 2018 @ 4:43 pm
Så sant, så sant!:-) Takk for kommentar!:-)